Life+ Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης
21-03-2023 09:02
LIFE11 ENV/GR/942 oLIVE-CLIMA

Ημερίδα 20.02.2017 στην Αργαλαστή Μαγνησίας

Ημερίδα 20.02.2017 στην Αργαλαστή Μαγνησίας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 17:00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (πρώην Αίθουσα ΚΕΓΕ) στην Αργαλαστή Δήμου Νοτίου Πηλίου Ν. Μαγνησίας, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών και των ευαίσθητων στη διαχείριση του περιβάλλοντος πολιτών, η ενημερωτική Ημερίδα για την ορθή διαχείριση του ελαιώνα στο πλαίσιο του έργου “Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή” (oLIVE-CLIMA), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων.

Την ημερίδα διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση του κοινού το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το έργο oLIVE – CLIMA υλοποιείται με συγχρηματοδότηση 50% από το Πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 50% από ιδίους πόρους των εταίρων. Συμμετέχουν 10 εταίροι και συγκεκριμένα η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. (συντονιστής του έργου), το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, το τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, το  τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, το Πανεπιστήμιο Basilicata της Ιταλίας, η  ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ Ε.Π.Ε, η εταιρεία ‘Εκδόσεις Αγρότυπος’ Α.Ε. και τρείς ομάδες ελαιοπαραγωγών, η ΕΑΣ Πεζών, η ΕΑΣ Μεραμβέλου και η ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ. Το έργο έχει διάρκεια πέντε έτη (2011 έως 2017).

Βασικός στόχος του έργου oLIVECLIMA είναι η αξιοποίηση του ελαιοδάσους της χώρας μας σαν ένα εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η καλύτερη προσαρμογή των ελαιώνων στις νέες κλιματικές συνθήκες. Συγκεκριμένα οι πρακτικές που θα εφαρμοστούν είναι: ανακύκλωση των καταλοίπων των κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοβελτίωσης και θρέψης, αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου ως υλικό λίπανσης με εφαρμογή στο έδαφος είτε απευθείας είτε μετά από κομποστοποίηση, τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας και του κλαδέματος για αύξηση της δέσμευσης CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης, ακαλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και της καταστροφής της οργανικής ουσίας.

photo_01_magnisiaΗ ημερίδα ξεκίνησε με επίσκεψη σε ελαιώνες της περιοχής για επεξήγηση των δράσεων του έργου  Oliveclima. Οι καινοτόμες καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζει το έργο στην Ελαιοκομία παρουσιάστηκαν στην πράξη. Στον ελαιώνα υπό μορφή συζήτησης με τους παραβρισκόμενους αγρότες για τις πρακτικές που οι ίδιοι εφαρμόζουν σήμερα, τα αποτελέσματα και τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν έγινε ενημέρωση για τα οφέλη της εφαρμογής των νέων πρακτικών.

photo_02_magnisiaΜετά την επίσκεψη στον ελαιώνα, η ημερίδα συνεχίστηκε στην αίθουσα, υπό μορφή σεμιναρίου. Ακολούθησε μια σειρά παρουσιάσεων από τους ειδικούς επιστήμονες προσκεκλημένους ομιλητές και τέλος ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Νάνος Γεώργιος  προλόγισε την εκδήλωση, κάνοντας μία εισαγωγή για τις παρουσιάσεις που θα ακολουθούσαν .

Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον κ. Δρ. Γεώργιο Κουμπούρη, Εντεταλμένος Ερευνητής, Γεωπόνος από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων και εταίρο του έργου Olive Clima. Ο Δρ. Κουμπούρης παρουσίασε συνοπτικά το έργο και τους στόχους τους. Επισήμανε επιπτώσεις των υφιστάμενων πρακτικών ως προς τη διαχείριση του εδάφους και τα οφέλη εφαρμογής των νέων καλλιεργητικών πρακτικών που εξετάζονται στο έργο Olive Clima (ακαλλιέργεια, θρυμματισμός, κομποστοποίηση, σπορά). Στο τέλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών, που είναι δυνατό να προκύψουν από την εφαρμογή των νέων καλλιεργητικών πρακτικών Olive Clima, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Ο Δρ. Κουμπούρης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην ημερίδα για τα Εκπαιδευτικά Βίντεο που υπάρχουν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Olive Clima για την ολοκληρωμένη πληροφόρησής τους.

Ακολούθησε ο  Δρ. Καβρουλάκης Νεκτάριος, Γεωπόνος, Ειδικός Επιστήμονας Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων, με την αξιοποίηση των οργανικών υλικών για βελτίωση του εδάφους στους ελαιώνες.

Η Δρ. Καλαϊτζάκη Αργυρώ, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσίασε τρόπους διαχείρισης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των εντομολογικών εχθρών των ελαιώνων.

Τέλος ο κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρίας Ρόδαξ Άγρο και εταίρος του έργου Olive Clima παρουσίασε ένα ειδικότερο θέμα σχετικά με την περιβαλλοντική πιστοποίηση (PEF) του ελαιολάδου με βάση τις πρακτικές του Olive Clima – μια νέα παγκόσμια μοναδικότητα της ελιάς.

Με το συντονισμό του καθηγητή Δρ. Νάνου Γεώργιου ακολούθησε μία άκρως εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Οι απορίες αφορούσαν περισσότερο τον τρόπο εφαρμογής των πρακτικών στην περιοχή δεδομένης της μορφολογίας του εδάφους (επικλινές και βραχώδες). Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους ζήτησαν να πραγματοποιηθεί η ίδια ημερίδα και στην Αγχίαλο, όπου καλλιεργούν επίσης ελαιώνες. Στο σύνολο τους οι συμμετέχοντες δήλωσαν ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο της συνάντησης.

Οι παρουσιάσεις της Ημερίδας:

Εφαρμογή καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομίαγια περιορισμό της κλιματικής αλλαγήςκαι προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες

Περιβαλλοντική Πιστοποίηση (PEF) των προϊόντων ελιάς με βάση το OLIVE CLIMA

 

Τα Εκπαιδευτικά Βίντεο εδώ

 

Related Posts

Leave A Comment