Πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2017 και ώρα 09:00 στο Tμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας η ημερίδα στο πλαίσιο του έργου “Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή” (oLIVE CLIMA). Την ημερίδα διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση του κοινού το Tμήμα Εδαφολογίας Αθηνών, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το OLIVECLIMA χρηματοδοτείται κατά 50% από το χρηματοδοτικό μέσο LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 50% από ιδίους πόρους των εταίρων. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.649.373 € (συνεισφορά Ε.Ε. 1.822.436 €) Συμμετέχουν 10 εταίροι και συγκεκριμένα η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. (συντονιστής του έργου), το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, το τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, το τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, το Πανεπιστήμιο Basilicata της Ιταλίας, η ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ Ε.Π.Ε, η εταιρεία ‘Εκδόσεις Αγρότυπος’ Α.Ε. και τρείς ομάδες ελαιοπαραγωγών, η ΕΑΣ Πεζών, η ΕΑΣ Μεραμβέλου και η ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ.
Το οLIVE CLIMA (LIFE 11 ENV/GR/942), είναι ένα έργο πενταετούς διάρκειας, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 και βρίσκεται στο τελευταίο έτος εφαρμογής του. Το πρόγραμμα επιδιώκει να ενισχύσει την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία, με σκοπό την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Το έργο, επίσης, εστιάζει σε πρακτικές που θα συμβάλουν στην μακρόχρονη αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος υπό μορφή οργανικής ουσίας, ώστε να βελτιωθεί η γονιμότητα του και να περιορισθεί η χρήση χημικών λιπασμάτων.
Η ημερίδα ξεκίνησε με μια σειρά παρουσιάσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα, με ομιλητές τόσο από ειδικούς επιστήμονες και εταίρους του έργου, όσο και από προσκεκλημένους ομιλητές ειδικούς στην καλλιέργεια της ελιάς.
Η πρώτη παρουσίαση δόθηκε από τον Δρ. Βίκτωρ Καββαδία, Γεωπόνο Ερευνητή, από το Tμήμα Εδαφολογίας Αθηνών, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ και εταίρο του έργου Olive Clima. Ο Δρ. Καββαδίας παρουσίασε συνοπτικά το έργο και τους στόχους τους, δίνοντας έμφαση στην περιγραφή των καλών πρακτικών (ακαλλιέργεια, θρυμματισμός, κομποστοποίηση, σπορά) που εφαρμόζονται στα πλαίσια του έργου και στα αναμενόμενα οφέλη στα χρονικά πλαίσια του έργου καθώς και από τη συνέχιση αυτών.
Ακολούθησε η παρουσίαση της Δρ. Ευαγγελίας Βαβουλίδου, Γεωπόνου – Μηχανικού, Ερευνήτριας Ά και Διευθύντριας στη Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνητικών και Αναπτυξιακών έργων και προϊόντων έρευνας, για τις πρακτικές αειφορικής διαχείρισης του εδαφικού συστήματος. Στη συνέχεια της ημερήσιας διάταξης το λόγο πήρε εκ νέου ο Δρ. Βίκτωρ Καββαδίας, προκειμένου να εξηγήσει την παραγωγή οργανικού λιπάσματος-κομπόστ χρησιμοποιώντας υπολείμματα και απόβλητα της ελαιοκομίας και ελαιουργίας.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο κ. Παναγιώτης Κάτσαρης, Γεωπόνος – Βιοτεχνολόγος, υπεύθυνος του Διαπιστευμένου Εργαστηρίου Ποιότητας Ελαιολάδου Καλαμάτας, υπεύθυνος της διαπιστευμένης ομάδας Οργανοληπτικού Ελέγχου Ελαιολάδου και Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στον ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα την επαναχρησιμοποίηση του φυσικού χυμού της ελιάς (λιόζουμο) στο έδαφος ως άριστο οργανικό λίπασμα για την ελαιοκαλλιέργεια.
Επιπλέον, στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Δρ. Σίδερης Θεοχαρόπουλος, Γεωπόνος Ερευνητής Α’ και Διευθυντής του Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ ανέλυσε το ζήτημα της διάβρωσης των εδαφών στους ελαιώνες, δίνοντας αρκετά παραδείγματα και παραμέτρους που οδηγούν στην υποβάθμιση των εδαφών και αναλύοντας τις μη καλές πρακτικές και τα καλλιεργητικά μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στους ελαιώνες, προκειμένου να υποδείξει συνολικά τον τρόπο αειφορικής διαχείρισης των εδαφών, ώστε να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους.
Μετά από ένα σύντομο διάλλειμα, ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος και Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, παρουσίασε τους εχθρούς και τις ασθένειες της ελαιοκαλλιέργειας με έμφαση στο Δάκο, στο Γλιοσπόριο και τον Κερκόσπορα, αναλύοντας τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ισορροπία στον ελαιώνα, τις ζημιές που προκαλεί, τις μεθόδους ολοκληρωμένης αντιμετώπισης και καταπολέμησης, τα νέα δεδομένα και τις σύγχρονες τάσεις.
Τέλος ο κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρίας Ρόδαξ Άγρο και εταίρος του έργου Olive Clima παρουσίασε ένα ειδικότερο θέμα σχετικά με την περιβαλλοντική πιστοποίηση (PEF) του ελαιολάδου με βάση τις πρακτικές του Olive Clima – μια νέα παγκόσμια μοναδικότητα της ελιάς. Ακολούθησαν ερωτήσεις, τοποθετήσεις και συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και στη συνέχεια η επίσκεψη σε ελαιώνα της περιοχής για την επίδειξη των πρακτικών επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης υγρών και στερεών οργανικών υπολειμμάτων στο πεδίο.
Οι παρουσιάσεις της Ημερίδας:
Η διαβρωση των εδαφων στους ελαιώνες και η κλιματική αλλαγή
Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της ελιάς. Νέα δεδομένα – Σύγχρονες τάσεις
Περιβαλλοντική Πιστοποίηση (PEF) των προϊόντων ελιάς με βάση το OLIVE CLIMA
Τα Εκπαιδευτικά Βίντεο εδώ