Life+ Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης
11-10-2024 03:12
LIFE11 ENV/GR/942 oLIVE-CLIMA

Ανατολική ΑΕ και LIFE oLIVE-CLIMA στην EU GREEN WEEK στα LIFE AWARDS 2019 και στο SPARKSHOW, στις Βρυξέλλες

Ανατολική ΑΕ και LIFE oLIVE-CLIMA στην EU GREEN WEEK στα LIFE AWARDS 2019 και στο SPARKSHOW, στις Βρυξέλλες

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. θα εκπροσωπήσει το έργο LIFE+11 ENV/GR/000942 oLIVE-CLIMA στις 16 Μαΐου 2019 στην Τελετή Βράβευσης «LIFE AWARDS 2019», που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας περιβάλλοντος «EU GREEN WEEK», διεκδικώντας τη διάκριση του στην κατηγορία «Κλιματική Αλλαγή», μαζί με άλλα τέσσερα έργα που έχουν επιλεγεί ως τα πιο καινοτόμα, εμπνευσμένα και αποτελεσματικά έργα στην παραπάνω κατηγορία.

Επιπλέον, στις 15 Μαΐου 2019 το έργο LIFE+11 ENV/GR/000942 oLIVE-CLIMA, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στο «Sparkshow», που διοργανώνεται από το «SparkNews» στο πλαίσιο της ίδιας εβδομάδας στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις κύριες δράσεις και τα κρίσιμα επιτεύγματα του, μέσα σε 3’. Πρόκειται για μια διαδραστική εκδήλωση, που στόχο έχει να ελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και των δημοσιογράφων, διεκδικώντας περισσότερη προβολή για το έργο.

Το LIFE oLIVE-CLIMA κατάφερε να μειώσει το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα της ελιάς αποδεικνύοντας πως η καλλιέργεια της μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο αντιμετώπισης και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Οι περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές του έργου, εφαρμόστηκαν σε 120 ελαιώνες, για 5 χρόνια, με τη συμμετοχή 52 αγροτών, 3 αγροτικών συνεταιρισμών και 10 εταίρων. Οι περιοχές εφαρμογών εντοπίζονται στην Κρήτη (ΠΕ Ηρακλείου – ΕΑΣ Πεζών, ΠΕ Λασιθίου – ΕΑΣ Μεραμβέλλου, πιλοτικός ελαιώνας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και στην Πελοπόννησο (ΠΕ Μεσσηνίας – ΑΣ Νηλέας).

Το LIFE oLIVE-CLIMA πέτυχε πλήρως τους πολλαπλούς στόχους του. Συνέβαλε στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος και στα δέντρα του ελαιώνα. Απέδειξε πως οι περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές του είναι οικονομικά πιο βιώσιμες από τις παραδοσιακές. Είχε αντίκτυπο στη γεωργική πολιτική, προσφέροντας λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, συμβάλλοντας στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των ελαιοτριβείων (ΚΥΑ 3924/2016). Προώθησε τη χρηματοδότηση της αγοράς θρυμματιστή ξύλου, η οποία ενσωματώθηκε με την 4η τροποποίηση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Συμμετείχε στην ανάπτυξη του Πρωτοκόλλου για το ελαιόλαδο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την Τεχνική Γραμματεία της ΕΕ για το «PEFCR για το ελαιόλαδο».

Εκπαίδευσε τους αγρότες, οργανώνοντας 5 σεμινάρια, 4 στην Ελλάδα και 1 στην Ιταλία. Ανάπτυξε 5 εκπαιδευτικά βίντεο για αγρότες, διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου και στο YouTube, με πάνω από 500.000 προβολές σήμερα.

Σήμερα, οι εταίροι του έργου προωθούν την υιοθέτηση των καλλιεργητικών πρακτικών από τους αγρότες και εργάζονται για την πιστοποίηση των καλλιεργητικών πρακτικών του έργου oLIVE-CLIMA, αξιοποιώντας την προσπάθεια της ΕΕ για την ανάπτυξη του PEFCR για το ελαιόλαδο στοχεύοντας σε μια καλύτερη θέση στην αγορά για τα προϊόντα ελιάς.

 

 

Related Posts

Leave A Comment