Life+ Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης
15-03-2025 08:51
LIFE11 ENV/GR/942 oLIVE-CLIMA

Ημερίδα ενημέρωσης αγροτών στην Ορμύλια Χαλκιδικής, 02.02.2017, στα πλαίσια του έργου oLIVE-CLIMA

Ημερίδα ενημέρωσης αγροτών στην Ορμύλια Χαλκιδικής, 02.02.2017, στα πλαίσια του έργου oLIVE-CLIMA

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 16:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ορμύλιας Χαλκιδικής, με μεγάλη ανταπόκριση των ενδιαφερομένων αγροτών, η ημερίδα στο πλαίσιο του έργου “Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή” (oLIVE-CLIMA).

Την ημερίδα διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το έργο oLIVE – CLIMA υλοποιείται με συγχρηματοδότηση 50% από το Πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στην εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία με στόχο τη μετατροπή της σε ένα εργαλείο αντιμετώπισης/διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής. Η συμβολή στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή στις νέες κλιματολογικές συνθήκες θα γίνει μέσω:

α) της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καλλιέργεια της ελιάς,

β) της αύξησης της δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα στα φυτά και στο έδαφος του ελαιώνα.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η παρουσίαση καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με ευρύτερο στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

1.ORMILIA

Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, εκπρόσωποι του συντονιστή δικαιούχου του έργου ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, γεωπόνοι και αγρότες της περιοχής.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ελαιώνα της περιοχής προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια συνοπτική περιγραφή του τρόπου εφαρμογής των νέων καλλιεργητικών πρακτικών. Ακολούθησε μια σύντομη συζήτηση με τους παραβρισκόμενους αγρότες για τις υφιστάμενες πρακτικές τους και τα οφέλη της εφαρμογής των νέων πρακτικών.

Στη συνέχεια στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου ακολούθησε μια σειρά παρουσιάσεων και τέλος η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων.

2. KOUBOURISΗ πρώτη παρουσίαση έγινε από τον κ. Δρ. Γεώργιο Κουμπούρη, Εντεταλμένος Ερευνητής, Γεωπόνος από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων και εταίρο του έργου Olive Clima. Ο Δρ. Κουμπούρης παρουσίασε συνοπτικά το έργο και τους στόχους τους. Επισήμανε επιπτώσεις των υφιστάμενων πρακτικών ως προς τη διαχείριση του εδάφους και τα οφέλη εφαρμογής των νέων καλλιεργητικών πρακτικών που εξετάζονται στο έργο Olive Clima (ακαλλιέργεια, θρυμματισμός, κομποστοποίηση, σπορά). Στο τέλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών, που είναι δυνατό να προκύψουν από την εφαρμογή των νέων καλλιεργητικών πρακτικών Olive Clima, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Ο Δρ. Κουμπούρης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην ημερίδα για τα Εκπαιδευτικά Βίντεο που υπάρχουν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Olive Clima για την ολοκληρωμένη πληροφόρησής τους.

3.PANORASΑκολούθησε ο  Δρ. Πανώρας Αθανάσιος, τ. Τακτικός Ερευνητής, Γεωπόνος, που παρουσίασε τους εναλλακτικούς τρόπους άρδευσης των ελαιώνων, τις βέλτιστες περιόδους άρδευσης, την ποσότητα του νερού που πρέπει να εφαρμόζεται ανά πότισμα και στρέμμα και την αναγκαιότητα καταγραφής δεδομένων ποιότητας τους αρδευτικού νερού και εδάφους. Τέλος ο κ. Πανώρας κατέστησε σαφές ότι το Ινστιτούτο είναι διαθέσιμο για την ολοκληρωμένη πληροφόρησή των γεωπόνων και αγροτών τους σε θέματα που αφορούν στις καλλιέργειας τους.

4.ROUMPOSΟ Δρ. Αθανάσιος Ρούμπος, τ. Καθηγητής Δενδροκομίας ΑΤΕΙΘ παρουσίασε αναλυτικά τους τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων εγκατάστασης και καρποφορίας των ελαιώνων, τόσο από διοικητικής όσο και από τεχνικής πλευράς ανά περίπτωση.

5.CHATZIGIANNAKISΤέλος ο Δρ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, Αναπληρωτής Ερευνητής, Γεωπόνος του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων παρουσίασε ένα ειδικότερο θέμα που αφορά στην ορθολογική θρέψη αμπέλου, μια καλλιέργεια που συναντάται πολύ συχνά στην ευρύτερη περιοχή της Ορμύλιας.

Τα Εκπαιδευτικά Βίντεο είναι διαθέσιμα εδώ

Οι παρουσιάσεις της Ημερίδας:

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Δρ. Γιώργος Κουμπούρης

Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Χατζηγιαννάκης Ευάγγελος, Αραμπατζής Γεώργιος, Αθανάσιος Πανώρας,
Γεωπόνοι
Ινστιτούτου Εγγείων Βελτιώσεων

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΩΝ

Αθανάσιος Ρούμπος
Τ. Καθηγητής Δενδροκομίας ΑΤΕΙΘ

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΘΡΕΨΗ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

Δρ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης,
Αν. Ερευνητής, Γεωπόνος
Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (πρώην Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων)
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’

Related Posts

Leave A Comment