Life+ Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης
15-03-2025 10:21
LIFE11 ENV/GR/942 oLIVE-CLIMA

Ενημερωτική ημερίδα αγροτών στα πλαίσια του έργου στις 07.04.2017 στη Ματέρα της Ιταλίας

Ενημερωτική ημερίδα αγροτών στα πλαίσια του έργου στις 07.04.2017 στη Ματέρα της Ιταλίας

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου στην πόλη Ματέρα της Ιταλίας «Piazza Vittorio Veneto» και ώρα 09:00, η ημερίδα με θέμα «Καλλιέργεια της ελιάς και κλιματική αλλαγή» στο πλαίσιο του Ευρωπαικού έργου LIFE oLIVE-CLIMA “Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή” (oLIVE-CLIMA).

Την ημερίδα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Università di Bologna, UNIBO) και πιο συγκεκριμένα οι καθηγητές Ξυλογιάννης Χρήστος και Τζουζέπε Μοντανάρο, εταίροι του έργου oLIVE-CLIMA. Είναι το παλαιότερο σε λειτουργία πανεπιστήμιο του κόσμου και το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ιταλία.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι επιπτώσεις των γεωργικών δραστηριοτήτων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αποδεδειγμένα πλέον η γεωργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα όμως, το αντικείμενο στην παρούσα συνάντηση ήταν το πώς η καλλιέργεια της ελιάς μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η ελιά αποτελεί αειθαλές δέντρο με μεγάλη διάρκεια ζωής και οι τεχνικές καλλιέργειας της είναι σε θέση να ευνοήσουν την ικανότητα συγκράτησης-δέσμευσης του άνθρακα στο έδαφος και στα δέντρα του ελαιώνα.

Το έργο oLIVE – CLIMA υλοποιείται με συγχρηματοδότηση 50% από το Πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στην εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία με στόχο τη μετατροπή της σε ένα εργαλείο αντιμετώπισης/διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής. Η συμβολή στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή στις νέες κλιματολογικές συνθήκες θα γίνει μέσω:

α) της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καλλιέργεια της ελιάς,

β) της αύξησης της δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα στα φυτά και στο έδαφος του ελαιώνα.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται στα πλαίσια του έργου στην Ελαιοκομία με ευρύτερο στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Στις παρουσιάσεις αναλύθηκαν επίσης οι έννοιες του αποτυπώματος άνθρακα, της βιοποικιλότητας και της τεχνολογικής καινοτομίας για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο .

Ο Bartolomeo Dichio, από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια προλόγισε την ημερίδα και ακολούθησαν οι παρουσιάσεις της ημερίδας από τους:

  • Τμήμα Αγροτικής πολιτικής & Δασών της Περιφέρειας Basilicata, , με τίτλο “La Filiera Olivicola Lucana: Criticita’ e prospettive future nel contest della nuova programmazione”, «Το ελαιόλαδο LUCANA: Κριτική και μελλοντικές προοπτικές στο πλαίσιο του νέου προγραμματισμού».
  • Δρ. Giuseppe Montanaro, από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια Basilicata, με τίτλο “Sostenibilità e cambiamenti climatici in olivicoltura”, «Αειφορία και την κλιματική αλλαγή στην παραγωγή ελιών».
  • Francesco Serafini, από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (Μαδρίτη, Ισπανία), με τίτλο “L’impronta di carbonio dell’olio di oliva”, “«Το αποτύπωμα άνθρακα του ελαιολάδου».
  • Ξυλογιάννης Χρήστος, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια Basilicata, , με τίτλο “Xylella fastidiosa: gestione dell’oliveto e resilienza dell’ecosistema”, «Xylella fastidiosa: διαχείριση των ελαιώνων και ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων».
  • Luca Braia, Σύμβουλος Γεωργίας και Δασών περιφέρειας Basilicata, στη συζήτηση που ακολούθησε με τους παρευρισκομένους αγρότες.

Επιπλέον υπήρξαν παρεμβάσεις – ομιλίες από ενώσεις παραγωγών, όπως οι :

  • Giuseppe Masturzo, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Vulture DOP και
  • Paolo Carbone, Πρόεδρος της P. OPROL

 

Οι παρουσιάσεις της Ημερίδας είναι διαθέσιμες (στα ιταλικά).

Dichio –  presentazione SOI modificata dichio

PSR Olio

Montanaro – oliveclima seminar 7 apr

Serafini – Presentazione Matera 6-4

Xiloyannis – OLIVECLIMA

 

Τα Εκπαιδευτικά Βίντεο εδώ

 

Related Posts

Leave A Comment