Life+ Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης
15-03-2025 10:27
LIFE11 ENV/GR/942 oLIVE-CLIMA

Διεθνές Συνέδριο με τα συμπεράσματα του έργου oLIVE-CLIMA

Διεθνές Συνέδριο με τα συμπεράσματα του έργου oLIVE-CLIMA

Στα Χανιά από τις 29/8 έως και τις 02/09/2017, στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου (ΜΑΙΧ), στο Άλσος Αγροκηπίου, έλαβε χώρα το Διεθνές Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και τη γεωργία με τίτλο: «Αλλαγές στην γεωργία από την κλιματική αλλαγή», στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του έργου LIFE11 ENV/GR/942 oLIVE-CLIMA και η συμμετοχή ήταν δωρεάν. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου- ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Το oLIVE CLIMA με τίτλο “Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή” είναι ένα έργο πενταετούς διάρκειας. Ξεκίνησε στις 01/10/2012, ολοκληρώνεται στις 30/09/2017 και αφορά στην εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία, με στόχο τη μετατροπή της σε ένα εργαλείο αντιμετώπισης και διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής. Το έργο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση 50% από το Πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 50% από ιδίους πόρους των εταίρων. Συμμετέχουν 10 εταίροι και συγκεκριμένα η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. (συντονιστής του έργου), το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, το τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, το  τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, το Πανεπιστήμιο Basilicata της Ιταλίας, η  ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ Ε.Π.Ε, η εταιρεία ‘Εκδόσεις Αγρότυπος’ Α.Ε. και τρείς ομάδες ελαιοπαραγωγών, η ΕΑΣ Πεζών, η ΕΑΣ Μεραμβέλου και η ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ. Βασικός στόχος του έργου oLIVECLIMA είναι η αξιοποίηση του ελαιοδάσους της χώρας μας σαν ένα εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η καλύτερη προσαρμογή των ελαιώνων στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο ήταν οι παρακάτω:

  1. Διαχείριση των καλλιεργειών για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  2. Διατήρηση των φυσικών πόρων
  3. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και τηλεπισκόπηση
  4. Περιβαλλοντική πιστοποίηση

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν οι εταίροι του έργου και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί (Καθηγητής Χρήστος Ξυλογιάννης, Πανεπιστήμιο της Basilicata, Ιταλία, Καθηγητής Luuk Fleskens, Soil Physics and Land Management Group of Wageningen University, Ολλανδία and School of Earth and Environment at the University of Leeds, Ηνωμένο Βασίλειο; Καθηγητής Mauro Centritto, National Research Council, Ιταλία, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ΡοδαξΆγρο, Ελλάδα, Δρ Μιχάλης Ομήρου, Δρ. Νάνα Καββαδία, Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης, Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας, Κύπρος) ως κεντρικοί ομιλητές καθώς και άλλοι επιστήμονες από 28 χώρες. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για την παρουσίαση σχετικών εργασιών, για την δικτύωση μεταξύ ερευνητών και ομάδων που ασχολούνται με συναφή θέματα και για την ενημέρωση σχετικά με τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, παρόμοιες πρακτικές, νέες πολιτικές και τα θέματα αγοράς.

Η εταιρεία ‘Εκδόσεις Αγρότυπος’ Α.Ε, που είναι εταίρος του έργου, ήταν χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου. Ο κ. Γιώργος Κουμπούρης, συντονιστής του Συνεδρίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου. Οι καλλιέργειες αντεπεξέρχονται πολύ καλύτερα στην κλιματική αλλαγή όταν το έδαφος είναι εμπλουτισμένο με οργανική ουσία καθώς το φυτό αποκτά πιο σταθερή γονιμότητα, ευρωστία, υγεία και ανθεκτικότητα, και ανταποκρίνεται καλύτερα σε ακραία φαινόμενα. Συγκεκριμένα για την ελιά, αυτό επιτυγχάνεται με τις καλλιεργητικές πρακτικές του έργου oLIVE-CLIMA, οι οποίες τείνουν να υιοθετηθούν από μεγάλο ποσοστό αγροτών καθώς είναι συμφέρουσες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τους ίδιους. Για παράδειγμα, η συχνή παρακολούθηση της ανάπτυξης ενός δέντρου, συνεπάγεται το κλάδεμα λιγότερων βλαστών ετησίως και έτσι το δέντρο είναι σε  ισορροπία και διαχειρίζεται καλύτερα το λίπασμα και το νερό που λαμβάνει. Έτσι θα έχει σταθερότερη παραγωγή και τελικά καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τον παραγωγό. Ο παραγωγός καλό είναι να φροντίζει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στην τεχνογνωσία και σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο να βελτιώνει τις πρακτικές του και να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Όλες εργασίες που έχουν παρουσιαστεί στο συνέδριο είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.climate2017.eu/docs/Climate2017_Book%20of%20abstracts_20170828.pdf. Σε κάθε εργασία υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία επικοινωνίας των επιστημόνων ή των φορέων που ασχολούνται με το θέμα, ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας μαζί τους και να αποκτήσει μια πιο στενή συνεργασία και μια πιο αναλυτική πληροφόρηση.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους:

για το συνέδριο: http://www.climate2017.eu

για το έργο oLIVE-CLIMA: http://www.oliveclima.eu

για το Πρόγραμμα LIFE: http://ec.europa.eu/environment/life/

 

Related Posts

Leave A Comment